latinica  ћирилица
19/01/2015 |  10:19 | Аутор: ТАНЈУГ

Антивладини активисти тврде да су заузели аеродром у Доњецку

Антивладини активисти саопштили су да су преузели контролу над аеродромом у Доњецку након вишедневних интензивних сукоба, али украјински званичници нису потврдили да су се владине снаге повукле.

Лидер проруских активиста Александар Захарчено рекао је рано јутрос на конференцији за новинаре да су снаге на чијем је челу преузеле контролу над аеродромом, пренио је АП.

Ово упориште антивладиних снага било је уздрмано интензивном размјеном ватре из артиљеријског оружја са украјинским снагама током протеклог викенда, док су се жестоке борбе водиле за аеродромски терминал и околне области.

Спорадичне експлозије јутрос су се чуле из правца аеродрома, наводи америчка агенција.

У Кијеву је саопштено да су током ноћи са територије новог терминала Доњецког аеродрома евакуисани сви рањени и демантована је информација о погибији и рањавању близу 200 украјинских војника.

Портпарол украјинског Штаба за спровођење антитерористичке операције Андреј Лисенко рекао је да се та информација заправо односи на губитке проруских снага а не на украјинске војнике.

Други представник тог штаба, Леонид Матјухин рекао је да се на територији аеродрома настављају борбе "за ослобођење објеката које држе екстремисти" и да "противник има значајне губитке у људству и техници", пренијела је агенција УНН.

ДНР је, такође, саопштила да су проруске снаге преузеле контролу над селом Пески, али да се борбе и даље воде.

Захарченко је за то село рекао да је јуче "два пута прелазило из руке у руку".

Украјинске власти изнијеле су оптужбу да су проруске снаге артиљеријом гађале град Дебаљцево, да је погинуо 12-годишњи дјечак и његов отац, а да је рањено десет житеља.

За сусједну Горловку Захарченко је рекао да су тај град јуче бомбардовале украјинске снаге и да су гелери летјели чак око мисије ОЕБС у Доњецку, док је украјинска агенција УНИАН пренијела саопштење власти Горловке да је "у појачаној пуцњави екстремиста" током викенда погинуло троје цивила, а да је 17 рањено.

Генерални секретар УН Бан Кимун изразио је данас забринутост због жестоких сукоба на истоку Украјине и позвао на хитно окончање насиља.

Бан је у саопштењу навео да је "забринут због ескалације сукоба", који би могли да пониште договор о обустави ватре, постигнут у септембру, јавио је АФП.

Према подацима УН, у сукобима проруских активиста и владиних снага у Украјини од априла је убијено више од 4.800 људи, а рањено 10.300, подсјећа француска агенција.