latinica  ћирилица
19/01/2015 |  11:05 | Аутор: СРНА

Лагард упозорава Грчку: Реструктурисање дуга има посљедице

Директор Међународног монетарног фонда Кристин Лагард упозорила је Грчку да ће бити посљедица ако та земља изврши реструктурисање свог дуга након избора, уочи којих у анкетама воде противници узимања стране финансијске помоћи.

Љевичарска странка Сириза повећала је вођство испред владајућих конзервативаца уочи гласања 25. јануара. Сириза је обећала да ће укинути мјере штедње и покренути нове преговоре о дугу Грчке.

Лидер ове странке Алексис Ципрас сугерисао је рјешење по угледу на састанак у Лондону 1953. године, на којем су западне силе одлучиле да отпишу 50 одсто дуга Западне Њемачке послије Другог свјетског рата. Он је у децембру позвао на сличну солидарност са Грчком.

"Ствар је принципа да су колективне акције добродошле, али, у исто вријеме, дуг је дуг и то је уговор. Банкротирање, реструктурисање, промјена услова - све то има посљедице по потпис и повјерење у потпис", рекла је Лагардова листу "Ајриш тајмс".

Лист пише да се Лагардова уздржала од процјене да ли је одржив нагомилани дуг Грчке у износу од 175 одсто годишњег друштвеног производа.

Она је рекла да се нада да ће Европска централна банка наставити да подржава опоравак Европе