latinica  ћирилица
19/01/2015 |  13:34 | Аутор: СРНА

Филип Давид добитник НИН-ове награде

Овогодишњи добитник НИН-ове награде за књижевност је Филип Давид за роман "Кућа сјећања и заборава", саопштио је жири за додјелу награда.

У најужи избор, осим Давида, ушли су и Ото Хорват са романом "Сабо је стао" и Давид Албахари са књигом "Животињско царство".

Свечано уручење награде Филипу Давиду и обиљежавање 80. рођендана НИН-а биће одржано у београдском хотелу "Хајат" у понедјељак, 26. јануара.

Овогодишљи лауреат Филип Давид био је дугогодишњи уредник Драмског програма Телевизије Београд и професор на Факултету драмских умјетности.

Давид је један од оснивача Удружења независних писаца које је основано 1989. године у Сарајеву и окупљало најзначајније писце из свих дијелова бивше Југославије, као и оснивач Удружења независних интелектуалаца - Београдски круг.

Он је написао је више ТВ драма и три књиге приповједака, "Бунар у тамној шуми", "Записи о стварном и нестварном" и "Принц ватре", као и неколико књига есеја, "Фрагменти из мрачних времена", "Јесмо ли чудовишта" и "Свијетови у хаосу".

Књижевна награда критике за најбољи роман године, позната као НИН-ова награда, додјељује се од 1954. године, а први добитник био је Добрица Ћосић за роман "Корени".