latinica  ћирилица
19/01/2015 |  15:05 | Аутор: Агенције

Иванић: Изјавом ће бити дефинисане искључиво економске реформе

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић очекује политичку сагласности у вези са заједничком изјавом којом се БиХ обавезује на провођење реформи на путу ка ЕУ, а којом ће бити дефинисане искључиво економске реформе.
Младен Иванић, предсједавајући Предсједништва БиХ - Фото: РТРС
Младен Иванић, предсједавајући Предсједништва БиХФото: РТРС

Иванић је рекао новинарима у Бијељини да заједничка изјава Предсједништва БиХ неће претрпјети велике измјене.

Он је додао да би реално било да Предсједништво БиХ на првој наредној сједници усвоји оно што се буде сматрало компромисом оствареним након састанка лидера политичких партија у БиХ са министрима иностраних послова Велике Британије и Њемачке.

Иванић каже да ће коначан текст заједничке изјаве, након што га Предсједништво усагласи, бити прослијеђен политичким партијама и њиховим лидерима да се одреде да ли ће га подржати или не.

Према његовим ријечима, економија је у првом плану, а тек у некој другој фази реализације заједничке изјаве Предсједништва БиХ предстоје и политичка питања.

"Концептуално смо замислили да премијери два ентитета и предсједавајући Савјета министара БиХ у разговорима са међународним финансијским институцијама и Европском комисијом дефинишу економске реформе", рекао је Иванић.

Ако се створи позитиван амбијент, каже Иванић, БиХ би могла добити статус кандидата у овом изборном мандату, што је најповољнији статус за једну земљу.

"То је статус у којем земља добија највећу финансијску подршку, а ништа не даје јер није чланица. Паметна политика би тај статус могла да искористи, а ја вјерујем да ће то бити интерес свих", рекао је Иванић.