latinica  ћирилица
19/01/2015 |  17:06 | Аутор: СРНА

Травник: Илија Ђогатовић осуђен на шест година затвора

Кантонални суд у Новом Травнику осудио је бившег припадника Војске Републике Српске Илију Ђогатовића на шест година затвора за злочин над цивилима у Доњем Вакуфу.
Пресуда - Фото: илустрација
ПресудаФото: илустрација

Ђогатовић, бивши припадник 19. Доњовакуфске лаке бригаде, осуђен је за злочин почињен 11. јуна 1992. године. Он није присуствовао изрицању пресуде.

Према првостепеној пресуди, Ђогатовић је са још једним војником послао Бакира Мустафицу и Сулејмана Шутковића преко борбене линије у мјесту Чехајићи, а потом су им пуцали у леђа, преноси Бирн.

Шутковић је од задобијених рана подлегао, док се Мустафица, иако рањен, успио извући до територије под контролом такозване Армије РБиХ.

Предсједник Судског вијећа Дармин Авдић је у образложењу пресуде истакао досљедност свједока Мустафице у причању кључних детаља.

"Мустафица је показао увјерљивост, оцјена је овог вијећа. Неспорно је да је оптужени Илија Ђогатовић извршио дјело са још једном непознатом особом", рекао је Авдић.

Појашњавајући висину казне, судија Авдић је навео да се Вијеће руководило тежином дјела, чињеницом да је протекло више од 20 година, али и неким ранијим пресудама у предметима ратних злочина са смртном посљедицом.

Ђогатовићев бранилац Бранка Праљак најавила је жалбу Врховном суду Федерације БиХ.