latinica  ћирилица
19/01/2015 |  20:39 | Аутор: Агенције

ЕУ поставља обавјештајце у мисије

Висока представница Европске уније Федерика Могерини изјавила је данас након састанка шефова дипломатија ЕУ у Бриселу да ће Европска служба за спољне послове у оквиру борбе против тероризма поставити "официре за безбједност" у својим мисијама у иностранству.

"Мисије у релевантним земљама ће имати официре за безбједност", рекла је она новинарима у сједишту Европске комисије.
Упитана да ли то представља заметак европске обавјештајне службе, Могерини је одговорила одрично.

"Сви се слажемо да је потребно побољшати координацију и размјену података о терористима, а официри за безбједност су један од инструмената који су нам неопходни за то", казала је она.

Висока представница је рекла да су се министри данас договорили да значајно појачају међусобну сарадњу у сузбијању тероризма, али и да је интензивирају и према земљама са Блиског Истока, Африке и Азије, јер се оне суочавају са истим проблемом.

"Имамо двоструке стандарде, јер често говоримо само о својим жртвама, а заборављамо да су највеће жртве муслимани и народи у Африци", указала је она.

Могерини је рекла да је на састанку договорено да се са Европским парламентом пронађе договор о успостављању заједничке европске базе података о путницима у авиосаобраћају, које је ЕП прије четири године блокирао због бојазни да може да угрози приватност грађана.

У таквој бази података имена и лични подаци путника као што су адресе, бројеви пасоша и дестинације би се чували најмање пет година и били доступни службама безбједности.

На данашњем састанку министара било је ријечи и о односима са Русијом, ситуацији на Блиском Истоку и климатским промјенама, а кратко је разговарано и о Босни и Херцеговини.