latinica  ћирилица
20/01/2015 |  08:19 | Аутор: Б92

ИД: 200 милиона долара или убијамо таоце (ВИДЕО)

Екстремисти Исламске државе пријете да ће погубити двојицу заточених Јапанаца ако им се у року од 72 сата не исплати 200 милиона долара.

Снимак приказује двојицу мушкараца из Азије који обучени у наранџасту униформу клече и човека у црном са маском преко лица који чита захтјеве ИД, јавља Раша тудеј.

Мушкарац који је затражио откуп звучао је као Британац умијешан у остала обезглављивања талаца које је киднаповала Исламска држава која контролише трећину ирачке и сиријске територије.

Он је рекао да су Јапанци Кењи Гото Јого и Харуна Јукава отети због подржавања војних акција Запада против Исламске државе.

Исламска држава је до сада објавила неколико снимака егзекуције заробљеника са Запада, али су ранији захтјеви били политичке природе. Како наводе страни медији, о откупнинама се, наводно, преговара ван очију јавности.

Влада Јапана саопштила је после објављивања тог снимка да неће попустити терористима као и да се њен став неће мијењати што се тиче доприноса борби против тероризма.

Премијер Јапана Шинзо Абе, који се налази на путу по Блиском истоку, рекао је да је пријетња ИД неопростива, као и да су животи отетих Јапанаца "највиши приоритет".