latinica  ћирилица
20/01/2015 |  09:14 | Аутор: ТАНЈУГ

Куба отворена за шире везе са САД

Кубански министар спољних послова Бруно Родригес поручио је групи америчких сенатора и конгресмена да је његова земља отворена за шире дипломатске и трговинске везе са САД
Амерички сенатори на Куби - Фото: AP
Амерички сенатори на КубиФото: AP

Делегација америчких конгресмена и сенатора из  Демократске странке разговарала је у понедјељак неколико часова са Родригесом, али се није састала са предсједником Кубе Раулом Кастром.

Родригес је рекао да Куба поздравља одлуку САД о ублажавању америчког трговинског ембарга.

Шеф америчке делегације сенатор Патрик Лејхи, из савезне државе Вермонт, изјавио је да је Родригес био "отврен за сва питања, од трговине до комуникација". “Говорио је о путовањима у оба смера, медицинским питањима", казао је Лејхи новинарима, пренијела је агенција АП.

Амерички и кубански предсједници Барак Обама и Раул Кастро најавили су средином децембра прошле године да би ускоро могло да дође до поновног успостављања дипломатских односа двију земаља, послије полувјековног прекида.

Ово је прва посјета на том нивоу откад су прошлог мјесеца америчке и кубанске власти постигле договор о почетку нормализације односа прекинутих 1961. године.

Шеф делегације сенатор Патрик Лејхи изјавио је пред посјету Хавани да је циљ конгресмена да истраже могућности за бољу сарадњу и да подстакну кубанске званичнике да се позабаве питањима која су важна за Американце и њихове представнике у Конгресу.

Делегацију чине сенатори Дик Дурбин, Деби Стабеноу и Шелдон Вајтхаус, као и конгресмени Крис Ван Холен и Питер Велч.