latinica  ћирилица
20/01/2015 |  09:33 | Аутор: СРНА

ММФ умањио прогнозирани привредни раст

Међународни монетарни фонд умањио је прогнозирани глобални привредни раст за ову и сљедећу годину.

ММФ сада очекује економски раст од 3,5 одсто ове године, док је раније очекивао 3,8 одсто. Ова институција у 2016. години прогнозира привредни раст од 3,7 одсто.

Ревидиране прогнозе објављене су упркос великом паду цијене нафте, што је имало позитиван ефекат у већини земаља, пренио је Би-Би-Си.

ММФ у извјештају наводи да ће овај фактор бити поништен дјеловањем негативних појава, попут недостатка инвестиција, што ће имати вишегодишње посљедице у земљама у развоју.

Посебна пажња усмјерена је на еврозону. ММФ очекује наставак њеног опоравка, али не снажним темпом. За ову годину прогнозиран је привредни раст од 1,2 одсто, а у 2016. години 1,4 одсто.

У извјештају се напомиње да је примарни задатак Европске централне банке да спријечи  пад цијена, што је процес који је већ у току.

Кинески привредни раст у сљедећој години биће на нивоу од 6,3 одсто, а за Русију је прогнозиран пад за три одсто ове године и за један одсто сљедеће.

Процјена за Британију није мијењана и остала је на нивоу од 2,7 одсто за ову годину, док је за 2016. годину незнатно умањена на 2,4 одсто.

ММФ очекује да ће привреда САД ове године ојачати за 3,6 одсто, а сљедеће за 3,3 одсто