latinica  ћирилица
20/01/2015 |  10:15 | Аутор: СРНА

Кебо: Допис као доказ да су надлежни знали за злочине над Србима

Потпредсједник Федерације БиХ Мирсад Кебо прослиједио је Тужилаштву БиХ допис, који доказује да су ратни начелник Центра служби безбједности Зеница Шефик Џаферовић и командант Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакиб Махмуљин знали за злочине над Србима, али да их нису спријечили, нити процесуирали.

"Имена убијених и мучених Срба и Хрвата у Возући код Завидовића и зеничком региону су позната, али у архивама Вишег јавног тужилаштва и Окружног војног тужилаштва у Зеници не постоје ти предмети, јер нико није желио да наложи процесуирање тих ратних злочина", наведено је у допису који је у октобру 2006. године Кантонално тужилаштво у Зеници доставило Тужилаштву Хашког трибунала, а у посједу је "Гласа Српске".

Хашко тужилаштво је те податке, који се односе на период од 1993. до 1996. године, тражило за потребе суђења команданту такозване Армије БиХ Расиму Делићу, који је у Хагу осуђен на двије године затвора због ратних злочина почињених у том региону.

"У назначеним архивама не постоје предмети или други документи који би упућивали на чињеницу да је извршен пријем кривичних пријава, да су захтијеване истраге, или подизани оптужни акти у вези са убиствима и малтретирањем 62 ратна заробљеника, припадника Војске Републике Српске на подручју Кестена, односно у Каменици, општина Завидовићи од 11. до 29. септембра 1995. године", пише у допису који је потписао главни тужилац Зеничко-добојског кантона Харис Хаџиселимовић.

Наведено је да нема пријава, истрага, ни оптужница у случају убиства и малтретирања три ратна заробљеника, припадника Војске Републике Српске на подручју села Ливаде, односно у Каменици од 21. до 24. јула 1995. године. Ријеч је о Момиру Митровићу, Предрагу Кнежевићу и Гојку Вујичићу.

"Кривичних пријава, захтијеваних истрага ни подигнутих оптужница нема ни за убиство 25 цивила хрватске националности 8. јуна 1993. године у селу Малине/Бикоши", навео је Хаџиселимовић у допису.

У прилогу дописа, адресираног на тужиоца Тужилаштва Хашког трибунала Рут Фролик, достављени су спискови познатих жртава, убијених и мучених заробљеника.

Кебо је јуче Тужилаштву доставио нових 1.500 докумената и видео касете о ратним злочинима почињеним над српским становништвом у зони одговорности Трећег корпуса Армије РБиХ и ЦСБ Зеница.