latinica  ћирилица
20/01/2015 |  10:22 | Аутор: СРНА

Турска - нове рације због илегалног прислушкивања

Турска полиција извршила је данас неколико десетина рација чије су мете десетине људи осумњичених да су умијешани у илегално прислушкивање.

Локални медији преносе да су на удару присталице свештеника из САД Фетулаха Гулена, који се сукобио с предсједником Тајипом Ердоганом.

У одвојеној акцији, Министарство унутрашњих послова замијенило је полицијске шефове у 21 провинцији, објављено је у Службеном гласнику. У овом тренутку није познато зашто су они замијењени.

Медији преносе да су рације извршене у четири провинције, укључујући Анкару, и да су мета "паралелне структуре". То је термин који Ердоган користи за Гуленове присталице у судству, полицији и осталим институцијама.

Објављени су налози за хапшење 28 људи у телекомуникационој агенцији ТИБ и Научно-технолошком истраживачком савјету, наводи се у медијским извјештајима.

Јавност је у децембру 2013. године сазнала за истрагу о корупцији лица блиских Ердогану. Истрага је била заснована на снимљеним разговорима, од којих су многи касније процурили на интернет.

Власти тврде да је иза истраге стајао Гулен у покушају да обори турску власт. Суд у Турској објавио је у децембру налог за хапшење овог муслиманског свештеника, који живи у егзилу у Пенсилванији од 1999. године.