latinica  ћирилица
20/01/2015 |  11:51 | Аутор: Б92

Казна од 20 евра дјечаку који није дошао на рођендан

Петогодишњем Алексу Нешу из Корнвала, на југозападу Енглеске, уручена је казна у износу од 15,95 фунти (20 евра) због одсуства са рођенданске прославе школског друга.

Његовим родитељима, који су у почетку мислили да је ријеч о шали, пријети се судском тужбом уколико не уплате назначен новац.

Родитељи који су организовали рођенданске журке за своју дјецу знају да то није нимало лак задатак. Треба се побринути за позивнице, изабрати мјесто, набавити торту и остале украсе, организовати долазак и одлазак дјеце. Све то подразумијева велики трошак уз, не малу дозу нервирања и стреса.

Нико, међутим, не размишља да би могло да дође до свађе између родитеља. А управо се то догодило Алексовим родитељима.

Дјечак се првог дана након зимског распуста вратио из обданишта са веома чудном поруком у свом руксаку.

У смеђој коверти је стајала казна, којом су његови родитељи били позвани да плате што њихов малишан није присуствовао рођенданској прослави друга.

Још увек у шоку што је један мали неспоразум довео до оваквог драматичног обрта, Алексеов отац је објаснио да су добили позивницу за журку неколико дана прије Божића.

Он је рекао да је његов син био позван на журку која је била организована у једном скијашком центру с вјештачким снијегом. Позив су прихватили, заборавивши да су се већ договорили да Алекс тај дан проведе на излету са баком и дедом.

"Алекс је одлучио да оде са сестром код мојих родитеља, а у том тренутку нисам имао ни број телефона, ни адресу ни имејл како бих контактирао родитеље његовог друга и отказао његов долазак", испричао је за Мирор Алексеов отац Дерек Неш.

Све је дотле дјеловало као баналан случај који се свакодневно догађа свуда у свијету.

Када им је син из обданишта дошао са казном, прво су помислили да је у питању нека шала, али су се убрзо увјерили да је ствар озбиљна.

"Био сам спреман да платим трошак који је проистекао због Алексовог одсуства на прослави, да мајка слављеника Џули Лоренс није била тако агресивна", казао је Дерек.

"Рекао сам јој да је требало да ме лично контактира умјесто да преко дјетета шаље казну, на шта ми је она запријетила да ће ме тужити суду ако не платим. Још је додала да се њен син више неће играти с Алексом!", додао је запрепашћени отац.

Стручњаци за правне послове наводе да не постоји начин да Џили Лоренс наплати овај дуг, већ ће сама морати да сноси трошак.