latinica  ћирилица
20/01/2015 |  11:59 | Аутор: Агенције

Бранимир Главаш пуштен из затвора

Бранимир Главаш је нешто прије 13:00 часова пуштен из мостарског затвора.

Испред затвора су га дочекали бројни новинари и блиски сарадник Иван Дрмић. По изласку, Главаш је изјавио да ће се одазвати позиву правосудних институција Хрватске.

Претходно, у мостарски затвор стигла је одлука Суда БиХ о његовом пуштању на слободу, након што му је Уставни суд Хрватске укинуо пресуду за ратне злочине над српским цивилима у Осијеку.

"Сада идем у Дриновце. Сачекаћу пар дана и консултовати се са адвокатима. Видјећу са адвокатима када ћу у Хрватску", рекао је Главаш

Он каже да је изузетно задовољан што је пуштен на слободу, након што је Уставни суд Хрватске укинуо пресуду Врховног суда којом је осуђен на осам година затвора, и наложио ново суђење.

Главаш наводи да чека да Врховни суд Хрватске закаже рочиште. Говорећи о потјерници коју је за њим расписао загребачки Жупанијски суд, Главаш каже да је она техничке природе.

"Суд ово није добро размотрио, јер иза себе имам пет година и два мјесеца притвора и те одредбе закона не могу се примјењивати у овим околностима", рекао је Главаш.

Он је додао да су његови адвокати јуче поднијели захтјев Врховном суду Хрватске за укидање притвора.

Главаш је демантовао наводе да је током изванзатворских погодности радио у једној херцеговачкој фирми.

Хрватски Уставни суд укинуо је 12. јануара правоснажну пресуду Врховног суда, којом је Главаш осуђен на осам година затвора и затражио да се поступак понови.

Загребачки Жупанијски суд расписао је 16. јануара потјерницу за Главашем, што значи да ће, ако пређе на хрватску територију након пуштања из затвора, бити ухапшен, јер је против њега сада на снази неправоснажна пресуда на основу које му је раније одређен притвор.

Уколико МУП Хрватске распише међународну потјерницу, Главаш би теоретски могао да буде ухапшен и у БиХ, али га од екстрадиције штити двојно држављанство, саопштено је из загребачког Жупанијског суда.

Главаш је био осуђен у случајевима "Гаража" и "Селотејп" на осам година затвора због ратног злочина над српским цивилима у Осијеку 1991, а до сада је одслужио три петине затворске казне.