latinica  ћирилица
20/01/2015 |  12:06 | Аутор: ТАНЈУГ

СЗО: Превенција може да спаси 16 милиона људи

Непреносиве болести, попут рака или дијабетеса, сваке године односе 38 милиона живота, од којих би се 16 милиона могло спасити превентивним мјерама, наводи Свјетска здравствена организација.
Сведите пушење на минимум - Фото: илустрација
Сведите пушење на минимумФото: илустрација

Међународна заједница има срећу што може да промијени ток непреносивих болести, рекла је др Маргарет Чен, директорица СЗО, представљајући овај извјештај.

Она је додала да би улагањем између једног и три долара годишње по особи, земље широм свијета могле битно да смање број пацијената и смрти изазваних незаразним болестима.

У овој години свака земља би требало да одреди своје циљеве покретањем превентивних мјера, јер ће без тога милиони живота опет бити изгубљени, упозорила је она.

Преране смрти од непреносивих болести могле би се, такође, избјећи кампањама против дувана, алкохола и у корист тјелесних и спортских активности.

СЗО истиче да шест земаља биљежи врло високу стопу прераних смрти, међу којима су Авганистан, Фиџи, Узбекистан, Казахстан, Монголија и Гвајана.

Иначе, СЗО је 2013. покренуо план смањења прераних смрти између 2013. и 2020. за 25 одсто. План садржи девет циљева.

Неке земље су већ постигле резултате покретањем тог плана, па је тако у Турској број пушача између 2008. и 2012. смањен за 13,4 одсто послије поскупљења дувана и упозорења о његовој опасности на кутијама цигарета.

Потрошња слатких напитака просјечно се смањила за 30 одсто у Мађарској која истиче опасности шећера за здравље, а Аргентина, Бразил, Чиле, Канада, Мексико и Америка покренули су кампање за смањење количине соли у намирницама.

Истиче се да тренутно у свијету има 42 милиона гојазне дјеце, која би могла да добију кардиоваскуларне болести, висок крвни притисак или болести у вези са артрозом.