latinica  ћирилица
20/01/2015 |  12:09 | Аутор: СРНА

Оптужнице за ратне злочине против Јурића и Милановића

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Илије Јурића за ратне злочине против цивилног српског становништва у Оџаку, 1992. године.

Јурић, који има држављанство БиХ и Хрватске, терети се да је јуна 1992. године, као припадник 102. бригаде Хрватског вијећа одбране Оџак, поступао супротно одредбама Женевске конвенције о заштити цивилних лица за вријеме рата.

Он је оптужен да је у ноћи између 4. и 5. јуна 1992. године, са другим припадницима ХВО-а, у мјесту Посавска Махала силовао и сексуално злостављао жртву српске националности, коју су претходно принудно довели из Новог Града.

У оптужници се наводи да је Јурић, у другој половини јула 1992. године, заједно са другим војницима пресрео двије жртве које су са дјецом ишле у посјету мужевима затвореним у Основној школи у Оџаку и намјерно им нанио психичке и физичке боли.

Према оптужници, Јурић је дјецу узео за главу и ударао их о бетонски стуб.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.

ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ РАДОСАВА МИЛАНОВИЋА

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Радосава Милановића за ратни злочин против цивилног становништва на подручју општине Сребреница, 1992. године.

Милановић се терети да је као припадник Војске Републике Српске поступао супротно одредбама Женевских конвенција о заштити цивилних лица за вријеме рата, саопштено је из Тужилаштва.

Оптужница га терети за злочин почињен у другој половини маја, 1992. године.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.