latinica  ћирилица
20/01/2015 |  12:31 | Аутор: Вечерње новости

Недостатак мобилног телефона изазива напетост

Када су одвојени од својих паметних телефона, њихови власници су напетији и деконцентрисанији, а на тесту опште когнитивне способности остварили су мање бодова, показало је истраживање.

Група стручњака Универзитета Мисури недавно је установила да раздвојеност од смарт фона утиче на резултате теста опште когнитивне способности, а код учесника истраживања је примијећен повишен крвни притисак и убрзан рад срца.

Научници тврде да су ти симптоми и потом напетост резултат раздвојености од телефона на кога су испитаници толико навикли па се сматра неизоставним дијелом свакодневног живота.

Поред тога, на тесту интелигенције, учесници истраживања су остварили нешто мањи број бодова од очекиваног.

"Резултати истраживања су показали да раздвојеност од смартфона може да резултира слабијим резултатима у когнитивном тесту", рекао је Расел Клејтон, вођа тима који је истраживање спровео на 40 корисника паметног телефона.

Добровољцима је речено да учествују у експерименту чији је циљ да се установи поузданост нове врсте апарата за мјерење крвног притиска, те је од њих затражено да ријеше два једноставна петоминутна теста.

Први су тест испитаници ријешили брзо и успјешно, а средином другог теста им је одузет смартфон, уз објашњење да његов сигнал омета функционисање апарата за притисак.

Телефони су одложени на полицу у истој просторији, а научници су намјерно позвали бројеве учесника који нису смјели да се јаве, што је код њих изазвало виши крвни притисак и убрзан рад срца, а по завршетку истраживања осјећали су нелагодност и напетост.

Амерички стручњаци објаснили су да стална потреба за мобилним телефоном произилази из чињенице да преко њих имамо приступ информацијама, сталну друштвену интеракцију и да осјећамо сигурност, а страх од потенцијалног губитка те справе објашњава психолошке симптоме и осећај напетости.