latinica  ћирилица
20/01/2015 |  12:42 | Аутор: Вечерње новости

Јонски снопови циљају тумор

Сноп честица прати кретање карцинома и шаље прецизну, циљану дозу радијације тамо гдје је потребно.

Техника која користи прецизне снопове високоенергетских честица за уништавање малигних ћелија постоји већ двадесетак година, али научници сада истражују могућности лијечења тумора који се крећу у организму, попут оних који се развијају у срцу или плућима.

Њемачки физичар Герхард Крафт посветио је живот развијању терапије лијечења карцинома јонским сноповима. Користећи снопове карбонских протона, дијелова језгра атома, истраживао је како се могу напунити енергијом, а затим користити за прецизно циљање ћелија тумора, без оштећивања околног ткива. Техника се показала толико ефикасном да се 90 одсто пацијената са дубоко усађеним туморима на мозгу потпуно опоравило.

Стручњаци користе робот за симулацију кретања тумора на плућима у грудима болесника. Сноп честица прати кретање карцинома и шаље прецизну, циљану дозу радијације тамо гдје је потребно. Кажу да ће ова техника, кад буде усавршена, бити најмање три пута јефтинија од хемотерапије, а имаће незнатне или никакве нуспојаве и бити много ефикаснија.

Апарат кошта близу 100 милиона евра, а има капацитет за лијечење 10.000 пацијената током пет година. Могао би се користити и за лијечење других обољења и, у неким случајевима, могао би замијенити традиционалну хирургију.