latinica  ћирилица
20/01/2015 |  13:10 | Аутор: СРНА

Пицула упозорава Србију на проблеме: "Језик мржње", мањине, границе, Косово...

Хрватски заступник у Европском параламенту Тонино Пицула упозорава Србију да мора да обрати више пажње на "говор мржње", на језике националних мањина, на односе са Приштином и на граничне проблеме.

Пицула је у Вањскополитичком одбору Европског парламента, у расправи о Извјештају о напретку Србије, позвао званични Београд да преиспита домаће законодавство, које регулше санкције "говора мржње".

"О томе се Европски парламент јасно оградио недавном резолуцијом поводом случаја Шешељ. Министар вањских послова Ивица Дачић није нас увјерио да је Влада у Београду хитро и увјерљиво реаговала" - поручује Пицула.

Међу обавезама Србије, сматра хрватски затупник, јесте и "јасан и позитиван однос према националним мањинама, нарочито на подручју образовања на њиховим матичним језицима".

Пицула сматра да треба "подстаћи Владу Србије да активније партиципира у разговорима о разграничењу са сусједима, као и да као земља кандидат усклади своје вањско-политичко дјеловање са заједничким позицијама и интересима ЕУ".

"Напредак у примјени Бриселског споразума и дијалог са Приштином важан је за европску перспективу Србије и вјерујем да ће предсједање Београда Оебсом бити даљњи подстицај унутарашњој трансформацији саме Србије', закључује Пицула.

Тонино Пицула припада лијевој опцији у Хрватској и члан је владајућег СДП-а.

Истовремено, ХДЗ и друге десне опције, која према анкетама имају највеће повјерење грађана, најваљују листу услова Србији као услов за пријем у ЕУ.