latinica  ћирилица
20/01/2015 |  13:24 | Аутор: ФЕНА

Лагумџија и Бан о путу БиХ ка ЕУ

Златко Лагумџија се састао у Њујорку са генералним секретаром УН Бан Ки Муном кога је упознао с политичким приликама у БиХ и са европским путем земље.
Златко Лагумџија и Бан Ки Мун - Фото: СРНА
Златко Лагумџија и Бан Ки МунФото: СРНА

Министар спољних послова БиХ Златко Лагумџија састао се у Њујорку с генералним секретаром УН Бан Ки Муном и упознао га с политичким приликама у БиХ посебно, како је данас саопштено, о току формирања власти и актуелностима на европском путу државе.

Лагумџија и Ки Мун су досадашњу сарадњу БиХ и УН оцијенили као успјешну и изразили спремност за њено јачање, саопштено из МИП БиХ.

Министар је саговорника упознао с иницијативом за покретања и убрзање европских интеграција БиХ која, како је оцијенио,  представља велику шансу за земљу и њен европски пут. Између осталог, нагласио је да је посебан значај иницијативе у томе да подржава фокус на социо-економским реформама у БиХ, што ће омогућити економски раст, запошљавање и друге позитивне ефекте од којих ће директну корист имати грађани, као и фокус на владавину права и функционалност државе.

Разговарано је и о регионалној сарадњи на западном Балкану, о глобалној борби против тероризма, као и  о кризи у Украјини и ситуацији на Блиском истоку. Лагумџија је, у име грађана, генералном секретару УН захвалио за свеукупан ангажман који су Уједињене нације путем својих агенција уложиле на пружању хитне помоћи становништву у поплавама погођеним подручјима БиХ, као и за напоре које улажу у циљу отклањања њихових посљедица. Затражио је и помоћ УН у успостављању система превенције од елементарних непогода.