latinica  ћирилица
20/01/2015 |  13:26 | Аутор: СРНА

Чавара: Постоји договор о паралелном формирању извршне власти

Потпредсједник ХДЗ БиХ Маринко Чавара изјавио је да нема потребе да Савјет министара БиХ буде формиран прије федералне Владе

Чавара је подсјетио да постоји договор странака које су формирале парламентарну већину на федералном нивоу да ова два процеса теку паралелно.

"Томе претходи избор предсједника и потпредсједника Федерације БиХ /ФБиХ/, а тиме се стичу услови да се формира власт на оба нивоа", нагласио је Чавара, коментаришући тврдње потпредсједника СДА Садика Ахметовића да нема разлога да Савјет министара БиХ не буде формиран прије федералне Владе.

Он каже да су покушаји нарушавања повјерења, нажалост, много пута били успјешни и да повјерење сада треба враћати. "То значи да нема потребе да један ниво власти буде завршен прије другог", рекао је Чавара, који је и потпредсједник Представничког дома Парламента ФБиХ.

Чавара је навео да се и без попуњеног Клуба делегата српског народа у Дому народа ФБиХ може обезбиједити довољан број гласова да буде подржан кандидат за потпредсједника овог ентитета из српског народа.

"Без обзира што Клуб Срба није попуњен, а то је недостатак изборног система, односно уставног уређења ФБиХ, чију промјену смо стално предалагали, потпредсједник ФБиХ из  српског народа може да буде изабран", рекао је Чавара и изразио очекивање да ће то тога доћи врло брзо.

На конститутивној сједници Дома народа Парламента ФБиХ 15. јануара, није се приступило избору предсједника и два потпредсједника ФБиХ, јер Клуб Срба није могао да предложи свог кандидата због недостатка политичког договора.

Наставак конститутивне сједнице Дома народа заказан је у четвртак, 22. јануара. /крај/дб/ск