latinica  ћирилица
20/01/2015 |  15:22 | Аутор: СРНА

Кебо сутра свједочи у Тужилаштву БиХ

Потпредсједник Федерације БиХ Мирсад Кебо требало би сутра да се одазове на званичан позив Тужилаштва БиХ институцији у својству свједока ради утврђивања евентуалне одговорности Сакиба Махмуљина, Шефика Џаферовића и других лица у вези са ратним злочинима над српским цивилима у мјесту Возућа.

Кебо је у ранијим изјавама Срни потврдио да је добио позив и да ће се у сваком случају одазвати овој правосудној институцији.

Потпредсједник ФБиХ је у неколико наврата Тужилаштву БиХ прослиједио документацију која се односи на дјеловање парадржавних обавјештајних формација и финансијске малверзације, те одговорност Бакира Изетбеговића који је за вријеме рата био шеф кабинета предсједника Предсједништва БиХ.

Кебо је 8. јануара доставио Тужилаштву БиХ пријаву због сумње о почињеном кривичном дјелу против тадашњег команданта Трећег корпуса такозване Армије РБиХ Сакиба Махмуљина и некадашњег начелника Центра служби безбједности Зеница Шефика Џаферовића.

Дио документације Кебо је 16. децембра упутио главном тужиоцу БиХ Горану Салиховићу, а у доказном материјалу су и слике локације сједишта Иранске обавјештајне службе у Зеници, коју су у периоду од 1993. до 1995. године посјећивали високи званичници.

Кебо је Тужилаштву БиХ доставио и дио доказа о локацији пункта Иранске обавјештајне службе, који су посјећивали /замјеник предсједника СДА/ Бакир Изетбеговић, Џаферовић и други.

Према службеној забиљешци, Бакир Изетбеговић боравио је у кући у близини Зенице у којој је био смјештен пункт Иранске обавјештајне службе, о чему постоји и документована изјава свједока његове посјете, као и фотографије објекта.