latinica  ћирилица
20/01/2015 |  15:48 | Аутор: Агенције

Некад само мобилни, а данас откривају и радијацију

Процjењује се да је у свиjету продато више од седам милијарди мобилних телефона, од чега су скоро двије милијарде паметни телефони. Мало која технологија се развијала тако брзо.
мобилни телефон - Фото: илустрација
мобилни телефонФото: илустрација


Телекомуникциони стручњаци сматрају да се мало која технологија посљедњих десет година развијала оваквом брзином. Од прве Моторолине "цигле" мобилни су се драстично мијењали, а данас се на њима могу гледати филмови, фотографисати с готово професионалним камерама и имати свијет на длану, али и информације уз приступ интернету.

Сонy је 2005. покренуо музичку револуцију са првим walkman мобилним телефоном W800i  који се могао надоградити са додатном меморијском картицом за још више музике, а ускоро су мобилни престали да буду само функционални. ЛГ је 2006. године представио свој први "дизајнерски" мобилни LG ChocolateЛГ с којим се почело размишљање и о дизајну телефона.

Захваљујући атрактивном дизајну и интуитивном интерфејсу Apple je iPhoneom лансирао паметне телефоне у свакодневицу.  iPhone је први комерцијални мобилни телефон који је користио прст умјесто стилуса тј. паметне оловке за навигацију по екрану.

Екрани на мобилном телефону су, након што је годинама било најбитније имати све мањи мобилни, ускоро опет почели да расту. Нови мобилни са оперативним системом Андроид све чешће су имали и клизне дисплеје, а тим моделима покушали су да замијене велике лаптопове.

Након катастрофе у  Фукушими, влада у Јапану није објавила колика је радијација у ваздуху, па је компанија Sharp прискочила у помоћ. Притиском на дугме мобилног Sharp Pantone показује се ниво радијације.