latinica  ћирилица
20/01/2015 |  15:51 | Аутор: РТРС

Свјетска банка: И поплаве узрок економским проблемима у БиХ (ВИДЕО)

У најновијем редовном економском извјештају Свјетске банке за Jугоисточну Европу, истовремено представњен у пет земаља Западног Балкана, констатован је економски опоравак у неким земљама.

Разарајуће поплаве у БиХ и Србији разлог су стагнације у 2014. години, што се одразило на економију цијеле Југоисточне Европе, па се у просјеку биљежи привредни раст од свега 0,2 одсто.

У БиХ у прошлој години стопа економског раста износила је 0,4 одсто, а прогнозирана стопа за ову годину износи један и по одсто.

Поплаве у мају прошле године, због губитака у производњи и штете, БиХ су коштале око 15 одсто БДП-а, а Србију око 4,7%. Економске реформе приоритет су у препорукама експерата Свјетске банке, каже Сандра Хливњак, економиста Свјетске банке у БиХ. Како истиче неопходна је и помоћ социјално најугроженијим грађанима, као и један од фискалних и демографских изазова - одржив здравствени и пензиони систем....

Фискални дефицит у БиХ, посљедица је поплава и велике потрошње, у условима недовољних прихода. Ипак, у односу на Србију, показатељи су повољнији. Међутим, лоше стање након поплава у Србији, земљи с највећом економијом, одразило се на цијели регион. На то је с конференције за новинаре из Београду, указала Галина Винслет водећи економиста Свјетске банке.

Посљедице разорних поплава отежала је политичка неизвјесност и кашњење или смањење инвестиција. У извјештају свјетске банке наглашено је да је функционисање тржишта рада у региону анемично, уз велике стопе незапослености, ниске стопе учествовања радне снаге и споро отварање формалних радних мјеста, док је јавни сектор оцијењен као гломазан и неефикасан.