latinica  ћирилица
20/01/2015 |  15:56 | Аутор: СРНА

Оспособљавање жена за бављење узгојем коза

За 30 незапослених жена из пет општина са добојског подручја данас су уручени сертификати и оне ће бити оспособљене да се баве узгојем коза, производњом и прерадом млијека.

Серификати су уручени женама са подручја Добоја и Петрова у Републици Српској и Добој Истока, Добој Југа и Усоре у Федерацији БиХ, које учествују у пројекту "Оснаживање жена за бављење сточарством".

Предсједник Удружења "Приманатура" из Добоја Џемил Вејзовић рекао је да ће по окончању пројекта бити формирана прва женска производна задруга, која ће обухватити фарму расплодних коза са око 150 иницијалних грла, те 60 малих, приватних и самоодрживих фарми са подручја пет општина.

Вејзовић је истакао да ће пласман производа бити унапријед загарантован са стратешким партнером у складу са одговарајућим стандардима.

Он је напоменуо да је уручењем сертификата завршена прва фаза циклуса стицања неопходних знања за узгој коза.

Осим особља из "Приманатуре", на припреми будућих фармера ангажовани су и стручњаци са Пољопривредног факултета из Новог Сада, Агрономског факултета из Загреба, те "Агролинка" из Сарајева.

Самир Калик, професор на Агрономском факултету у Загребу, ангажован на подучавању о производњи и преради млијека, каже да је задовољан усвојеним знањем које показују ове жене.

На основу искуства из Хрватске, Калик каже да ће с обзиром да су ригорозони стандарди ЕУ полазницама бити потребна помоћ локалне власти и других институција приликом пласмана производа на тржиште.

Начелник Одјељења за пољопривреду града Добоја Душко Паравац истакао је да пројекат "Оснаживање жена за бављење сточарством" има пуну подршку градске управе.

Према његовим ријечима, пројекат ће имати своје мјесто у локалном програму подстицаја за пољопривреду у 2015. години, чија се израда очекује у мају.

Пројекат реализује Центар за заштиту права и интереса жена "Приманатура" из Добоја у сарадњи са Амбасадом САД у БиХ.

Пројекат укључује незапослених жена из руралних подручја, траје до априла и укључује два програма - психосоцијалну и стручно-техничку подршку женама, те десет радионица.