latinica  ћирилица
20/01/2015 |  15:59 | Аутор: СРНА

Предложене мјере забране Васићу, Зољићу и Пантићу

Тужилаштво БиХ затражило је одређивање мјера забране Драгомиру Васићу, Данилу Зољићу и Радомиру Пантићу који су оптужени за ратни злочин у Сребреници, чему су се одбране успротивиле.

Тужилац Ибро Булић затражио је да тројици оптужених буду одређене мјере забране контактирања и састајања са одређеним особама и свједоцима, затим забране путовања и напуштања боравишта, уз одузимање путних исправа, објаснивши да оптужени посједују држављанство Србије, а затражено је и контролисање оптужених на адресама боравишта једном дневно, преноси Бирн.

Милош Перић, бранилац првооптуженог Васића, рекао је да Тужилаштво БиХ већ 10 година води истрагу против његовог брањеника који се појављивао као свједок у бројним предметима и више од 20 пута се одазивао на позиве судова и тужилаштава, додајући да Васић никад није покушао да  избјегне позиве суда или других органа.

Он је истакао да је Васић држављанин БиХ, породичан човјек и посланик у Народној скупштини Републике Српске, те да би забрана напуштања боравишта могла угрозити егзистенцију његове породице, али да су спремни Суду БиХ предати путне исправе.

"Он жели да се ово оконча и он је одговоран својој породици и бирачима", рекао је Перић и додао да је након подизања оптужнице случај пратила претјерана медијска кампања.

Васић је у обраћању Суду рекао да му је у интересу да судски буде окончана агонија у којој се налазе он и његова породица.

Адвокат Ненад Рубеж који брани Данила Зољића није се противио предаји докумената и забрани напуштања боравишта, али се успротивио осталим мјерама и рекао да Зољић не намјерава да побјегне, јер сматра да није крив.

Рубеж је додао да Тужилаштво БиХ није навело ниједну околност зашто би Зољићу било забрањено контактирање са свједоцима, те да би кућни притвор могао утицати на припрему одбране.

Радивоје Лазаревић, бранилац трећеоптуженог Пантића, каже да је његов клијент "више од 10 година у дешавањима везаним за Сребреницу" и да је ова оптужница једини начин да изађе из тога, додајући да не постоје околности које указују да би оптужени могао напустити земљу.

Васић је, како се наводи у оптужници, био командант штаба полицијских снага Зворник и начелник Центра јавне безбједности Зворник, Зољић командант посебних јединица ЦЈБ Зворник, а Пантић командир Прве чете посебних јединица ЦЈБ Зворник.

Суд ће накнадно донијети одлуку о приједлогу за одређивање мјера забране.