latinica  ћирилица
20/01/2015 |  16:05 | Аутор: СРНА

УО Удружења "Швајцарац": Наставити извршавати кредитне обавезе

Управни одбор Удружења корисника кредита "Швајцарац" позвао је чланове овог удружења да извршавају своје кредитне обавезе у износу прве рате у домаћој валути, саопштио је на конференцији за новинаре у Сарајеву предсједник овог удружења Кемал Дураковић.
 - Фото: dnevnik.hr
Фото: dnevnik.hr

Дураковић је рекао да је на сједници Управног одбора Удружења закључено и да треба обавезати Хипо банку да дужнике по кредитима у швајцарским францима задуже за износ подигнутог кредита у примљеној валути, те да буде омогућена конверзија кредита у еврима или у КМ по курсу који је важио на дан закључења уговора о кредиту.

Он сматра да је требало обавезати агенције за банкарство Републике Српске и Федерације БиХ, Централну банку БиХ и Хипо банку да се стриктно придржавају каматне стопе сходно кретању либора на тржишту и уговора о кредиту уз уговорену фиксну маржу, као и измијенити ентитетске законе о облигационим односима којим је регулисана примјена валутне клаузуле.

Према Дураковићевим ријечима, Управни одбор Удружења је донио и закључак којим се захтијева враћање преплаћених средстава по курсу и по камати на дан подизања кредита од дана склапања репрогамирања кредита у еврима и у КМ, забрану деложација, пљенидби и подношења тужби од Хипо банке до доношења правоснажних судских пресуда у БиХ или у суду у Стразбуру,уз позив чланству на гашење рачуна у овој банци.

Дураковић је подсјетио да је у БиХ било око 9.800 корисника таквих кредита, од којих је око 1.500 успјело вратити кредит, а који су укупно били задужени 872 милиона КМ, а што по садашњем курсу износи више од двије милијарде КМ.

Он је навео и примјер да је неко ко је имао рату кредита од 1.000 КМ сада у ситуацији да му рата износи 2.100 КМ, те рекао да олакшице које су понуђене корисницима не нуде ништа а да ни примјер Хрватске није ништа бољи.

Дураковић је најавио да ће ванредна скупштина Удружења бити одржана 7. фебруара и да се нада да ће до тада институције БиХ бити у стању да учине нешто и заштите грађане који имају кредите у швајцарским францима.

Централна банка Швајцарске је 15. јануара на ванредној седници Управног одбора неочекивано укинула доњу границу девизног курса од 1,20 франака за један евро, коју је увела у септембру 2011. године, што је за посљедицу имало јачање швајцарског франка и уздрмало главна валутна тржишта.