latinica  ћирилица
20/01/2015 |  16:17 | Аутор: Агенције

Чомски: Није било протеста када је НАТО бомбардовао РТС

Амерички професор и антиглобалиста Ноам Чомски упоредио је терористички напад на француски сатирични недјељник "Шарли ебдо" са бомбардовањем зграде Радио-телевизије Србије 1999. године, истичући да тај НАТО напад није изазвао масовне протесте у свијету, нити згражање јавности.

У коментару за телевизију Си-Ен-Ен, Чомски је навео да поводом ваздушног удара на РТС није било парола "Ми смо РТС", нити истраге о коријенима напада у хришћанској култури и историји.

Напоменувши да је напад на српске новинаре поздрављен, Чомски је додао да је истакнути амерички дипломата Ричард Холбрук, тадашњи изасланик за Југославију, описао напад на РТС као "изузетно значајан и позитиван развој", са чиме су се и други сагласили.

"Њихови злочини против нас, нису исто што и наши злочини против њих, пошто потоњи нису злочини већ племенита одбрана највиших вриједности, понекад с ненамјерним пропустима", додао је Чомски.

Он је подсјетио да је дописник "Њујорк тајмса" Стивен Ерлангер описао да је поприште напада у Паризу "невјероватно подсјећало на оно са поломљеним стаклом, порушеним зидовима, сломљеним намјештајем, изгорјелом фарбом, уз емоционално разарање".

Та реченица, додао је Чомски, није из јануара 2015. године, већ из Ерлангеровог извјештаја о бомбардовању РТС 24. априла 1999. године, у којем је убијено 16 новинара и који је привукао далеко мање пажње.

Чомски подјсећа да је Ерлангер написао да су "НАТО и амерички званичници бранили тај напад као напор да се подрије режим предсједника Југославије Слободана Милошевића", док је портпарол Пентагона Кенет Бејкон рекао да је "српска телевизија дио Милошевићеве убилачке машинерије исто као и војска", што ју је, према том тумачењу, чинило легитимном метом напада.

Он наводи да је због тог напада НАТО кажњена само једна особа - Драгољуб Милановић, тадашњи директор телевизије, који је осуђен на 10 година затвора због тога што није евакуисао зграду, а да је Хашки трибунал закључио да напад није био злочин, упркос цивилним жртвама, преносе београдски медији.