latinica  ћирилица
20/01/2015 |  16:56 | Аутор: Агенције

Светом водицом тјерали Лењина?

Двојица руских умјетника су ухапшена пошто су бацила свету водицу на Лењинов маузолеј на московском Црвеном тргу и узвикивали "Устај и иди", објавили су данас локални медији.

Двојица руских умјетника су ухапшена пошто су бацила свету водицу на Лењинов маузолеј на московском Црвеном тргу и узвикивали „Устај и иди“, објавили су данас локални медији.

У видео-снимку инцидента се види како су мушкарци, идентификовани као Олег Басов и Јевгениј Авилов, помјерили баријеру испред маузолеја у којем се налази гробница Владимира Иљича Лењина и бацили свету водицу на један од зидова, пренио је британски Би-Би-Си.

Неколико тренутака касније су стигли полицајци и одвели двојицу мушкараца, за које се наводи да су чланови умјетничке групе „Плави јахач“, полицијским возилом.

Руски медији наводе да би Басов и Авилов могли да проведу до 15 дана у притвору због изгредничког понашања.

4Група „Плави јахач“ је инцидент назвала перформансом под називом: „Егзорцизам. Скрнављење маузолеја“, а Басов и Авилов су за руски сајт грани.ру изјавили да је њихов чин покушај да се Русија ослободи своје совјетске прошлости, за коју наводе да је поново почела да испливава у садашњости.