latinica  ћирилица
21/01/2015 |  09:54 | Аутор: РТРС

Штрбац: Београд и Загреб најспремији за одбацивање тужби (ВИДЕО)

Члан експертског тима за заступање Србије по тужби против Хрватске Саво Штрбац оцијенио је да су Београд и Загреб најспремнији за одбацивање међусобних тужби за геноцид
 - Фото: РТРС
Фото: РТРС

- Уколико Међународни суд правде у Хагу донесе такву одлуку - каже Штрбац - онда очекујем да у образложењу одговори шта се то десило са Србима у Хрватској деведесетих година прошлог вијека, ако нису били жртве геноцида.

Штрбац је рекао за "Вечерње новости" да из Палате мира у Хагу није процурила било каква информација која би назначила какав су став заузели дјелиоци правде.

Он је оцијенио да би у Хрватској био дан жалости, уколико би суд у Хагу донио одлуку у корист Србије, али да то не би имало никакве везе са новоизабраном хрватском предсједницом Колиндом Грабар Китаровић, јер је свака хрватска власт према овом случају имала исти однос.

- Чак је и сам одлазећи предсједник Иво Јосиповић био међу састављачима тужбе против Београда - подсјетио је Штрбац.

Он каже да опцију, да је кривица само на српској страни, не може ни да замисли.

- У случају тужбе БиХ против Србије и Црне Горе за геноцид, пресуда и образложење су били на 470 страница и врло је вјероватно да ће завршни документ у српско-хрватском спору бити сличног обима - закључио је Штрбац.