latinica  ћирилица
21/01/2015 |  11:05 | Аутор: СРНА

Варади: Веома могуће да ће суд одбити и тужбу и противтужбу за геноцид

Стручњак за међународно право Тибор Варади рекао је да је веома могуће да Међународни суд правде одбије и тужбу и противтужбу Хрватске и Србије за геноцид, али да у образложењу пресуде помене неке злочине
др Тибор Варади - Фото: ПОЛИТИКА
др Тибор ВарадиФото: ПОЛИТИКА

- Мени се чини највероватније да ће тужба и противтужба бити одбачене. Најлогичнији исход јесте да буде одбијена и тужба и противтужба... То је због тога што се надлежност суда простире искуљчиво на геноцид - рекао је Варади.

Он је навео да је током рата у Хрватској и с једне и са друге стране било недјела, али да она, како сматра, не достижу тај ужасни ниво геноцида.

- Оно што није геноцид, за то суд није надлежан. Суд може то да помене успут, али не може на томе да заснује одлуку. Замисливо је да суд одбије тужбе за геноцид, а у образложењу помене нека друга дјела, за која суд није у овом случају надлежан, али се могу поменути - додао је Варади.

Варади, који је био српски заступник у тужби БиХ за геноцид против Србије, сматра да је у случају Хрватске веома мало могуће да суд донесе пресуду као у случају БиХ да је Србија повриједила Конвенцију о геноциду тиме што није помогла тамо гдје је могла.

Он сматра да је то у случају Хрватске веома мало могуће.

Варади је подсјетио да је у спору са БиХ одбијена тужба за геноцид и да суд није сматрао да је Србија крива за геноцид, било за извршење или помагање, али је нашао да је Београд повриједио Конвенцију о геноциду.

Напомињући да постоји веома важна и заначајна разлика између самог геноцида и Конвенције о геноциду, Варади је навео да Србија није сматрана кривом за геноцид, нити за помагање, али да није извршила све обавезе из те конвенције.

Као примјер је навео да постоје конвенције о корупцији, Варади је објаснио да, ако неко изврши корупцију, онда је погријешио, али ако неко другој земљи не даје податке који помажу испитивање корупције, то је онда повреда конвенције, али не саме корупције.