latinica  ћирилица
21/01/2015 |  11:22 | Аутор: СРНА

Линта: Хрватски врховни суд поново да пресуди Главашу

Предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта очекује да Врховни суд Хрватске у разумном року поново размотри аргументе против Бранимира Главаша за убиство српских цивила у Осијеку и да му изрекне максималну казну предвиђене законом од 20 година.

"Све друго би било било ругање правди и још један доказ да Хрватска штити ратне злочинце", истакао је Линта у саопштењу, поновивши оцјену да пуштање ратног злочинца Бранимира Главаша на слободу представља поновно вријеђање и понижавање српских жртава, не само у Осијеку, него широм Хрватске.

Линта подсјећа да је пет Главашевих помагача, који су лично извршили злочине над српским цивилима у Осијеку, добило смијешне казне између пет и седам година, те да су пуштени из затвора на условну слободу између 2010. и 2012. године након двије трећине издржане казне.

Линта апелује да ЕУ затражи од Хрватске да испуни посебне обавезе које је преузела током својих приступних преговора, а које су наведене у члану 36 ставу један Уговора о приступању.

Хрватска се Уговором о приступању са Европском унијом, који је потписан новембра 2011. године, обавезала да ће наставити побољшавати независност, непристрасност, професионализам и ефикасност правосуђа и поступање у домаћим предметима ратних злочина.

Нажалост, истиче Линта, Хрватска није током 2013. и 2014. године покренула ниједну истарагу, нити је подигла иједну оптужницу против лица који су починили бројне злочине над Србима прије и за вријеме ратних дјеловања.

"То јасно показује да у Хрватској и даље нема политичке воље да се суди починиоцима ратних злочина како би се обезбедила правда за жртве", оцијенио је Линта у саопштењу.

Бранимир Главаш, коме је Уставни суд Хрватске укинуо пресуду за ратне злочине над српским цивилима у Осијеку, пуштен је јуче на слободу из затвора "Ћеловина" у Мостару.

Уставни суд Хрватске 12. јануара укинуо је пресуду Врховног суда о осмогодишњој затворској казни за Главаша, коју је након бијега из Хрватске издржавао у БиХ.

Загребачки Жупанијски суд је након тога расписао потјерницу за Главашем, јер је остала на снази неправоснажна пресуда у трајању од десет година. Према тој потјерници, Главаш ће бити ухапшен уколико пређе на хрватску територију.

Главаш је био осуђен у случајевима "гаража" и "селотејп" на осам година затвора због ратног злочина над српским цивилима у Осијеку 1991. године, а до сада је одслужио три петине затворске казне.

У затвору је провео укупно пет година и четири мјесеца, од чега у мостарском четири године, док је преостали дио казне одслужио у Сарајеву и Зеници.