latinica  ћирилица
21/01/2015 |  11:33 | Аутор: СРНА

Салкићева изјава непримјерена и нетачна

Министарство просвјете и културе Републике Српске саопштило је да у Српској 2.190 ученика изучава националну групу предмета према неком наставном плану и програму из ФБиХ и користи уџбенике према том наставном плану и програму, а 6.771 ученик изучава исламску вјеронауку.
Министарство просвјете и културе Републике Српске - Фото: РТРС
Министарство просвјете и културе Републике СрпскеФото: РТРС

Из Министарства оцјењују да је непримјерена и нетачна изјава потпредсједника Српске Рамиза Салкића да се у Српској над онима који нису Срби "проводи апартхејд у образовном систему" и да власти Српске крше основна људска права.

У саопштењу се истиче и да Влада Српске финансира уџбенике за све ученике првог и другог разреда основне школе, међу којима је 2.460 уџбеника за школску 2014/15. за ученике бошњачке националности, које Република Српска плаћа федералним издавачким кућама.

Министарство просвјете и културе Српске финансира превоз свих ученика у Српској, усаглашен је национални састав школских одбора, а наставници могу равноправно конкурисати за рад у школама, без обзира на националност.

У Српској 261 просвјетни радник предаје бошњачку националну групу предмета.

"Подсјећамо Салкића да је Привременим споразумом о задовољавању посебних потреба и права дјеце повратника дефинисано да се национална група предмета, матерњи језик, историја, географија и познавање природе и друштва изучава у складу са националним саставом ученика у школама у којима у одјељењу има најмање 18 ученика друге националности", наводи се у саопштењу и додаје да се у Српској Привремени споразум поштује.

Министарство наводи да је, у складу са одредбама тог споразума, Одбор за координацију провођења Привременог споразума израдио критеријуме за називе и симболе школа.

"Једино је Министарство просвјете и културе Републике Српске Правилником о критеријумима за називе и симболе школа и организацији школских манифестација прописало који су називи школа прихватљиви и који се школски симболи могу налазити у школским просторијама", истакнуто је у саопштењу.

Салкић је јуче саопштио да се "посљедњих година над не-Србима у бх ентитету Република Српска проводи прави апартхејд у образовном систему", као и да власти Републике Српске упорно истрајавају на кршењу основних људских права.