latinica  ћирилица
21/01/2015 |  12:17 | Аутор: РТРС

Аустријски привредници у посјети Српској

Делегација привредне коморе Аустрије борави у посјети Републици Српској

Привредници из Аустрије разговарали су с министром за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске, Златаном Клокићем, о конкретизацији партнерских односа предузећа из Српске и Аустрије ради пласирања производа и услуга на аустријском тржишту. Било је ријечи и о привлачењу инвеститора из Аустрије и будућим заједничким пројектима.
Аустријанци су посјетили и Дервенту и обећали су бољу сарадњу с привредницима на овом подручју.

Нова инвестирања не само у Дервенти, него и у цијелој Српској, најавили су аустријски привредници. На подручју Дервенте послује 11 аустријских предузећа која запошљавају више од 600 радника, а сва њихова производња се пласира на аустријско тржиште.

Предсједник Привредне коморе Аустрије, Михаел Ландертсхамер, истакао је да је веома задовољан досадашњом сарадњом  и да сматра да томе доприноси, не само привреда, већ и политика у развоју општине. Навео је да ће Аустријска привреда наставити да доприноси и убудуће и да ће радити на развоју кадрова.

Начелник општине Дервента, Милорад Симић упознао је аустријску делегацију с привредним успјесима. Истакао је да је у Дервенти годинама најмања стопа незапослсености у БиХ, а дервентска привреда чини 12 одсто укупног извоза Републике Српске.

Приликом овог састанка, договорени су даљи правци сарадње аустријских предузећа и дервентске привреде. Предузеће "Мрежа нетворк" планира да запосли 50 нових радника у овој години, а у предузећу "Санино" очекују повећање обима прозиводње.

Зоран Тошић, замјеник директора предузећа "Мрежа нетворк", рекао је да је могућност сарадање у електроиндустрији,  школству, обућарству и у свим дјелатностима које тренутно у овој општини обавља 11 аустријских предузећа.