latinica  ћирилица
21/01/2015 |  12:18 | Аутор: СРНА

Петрово: Поново анализирају воду

Са извора на подручју Петрова и Какмужа поново су узети узорци воде да би се утврдили додатни параметри њене исправности, потврђено је у комуналном предузећу "Вода" из Петрова.
Петрово - Фото: nezavisne novine
ПетровоФото: nezavisne novine

Директор овог предузећа Бојан Марјановић рекао је да су узорци узети јуче.

Узети су узорци са извора "Јама" у Петрову и "Волујак" у Какмужу, у основним школама "Вук Караџић" у Петрову и "Свети Сава" у Какмужу, те са извора "Калуђерица" са кога се водом за пиће снабдијева велики дио насеља Петрово.

Узорковање су по налогу и под контролом Инспектората Републике Српске обавили техничари из бијељинског Института за воде и Института за заштиту здравља Републике Српске из Бањалуке.

Половином јануара објављени су резултати суперанализе воде којом је утврђено да у води са извора "Јама" у Петрову и "Волујак" у Какмужу није пронађена недозвољена концентрација живе.

Узорковање воде за ту анализу урађено је крајем 2014. године по налогу Инспектората Републике Српске након опречних резултата анализа воде коју су обавили Институт за воде из Бијељине и Институт за заштиту здравља из Бањалуке.

Тада је бањалучки институт утврдио присуство живе у води, док су резултати бијељинског Института за воде показали да нема живе у води.

Из Инпектората Републике Српске раније је речено да, без обзира на анализу која је показала да у води нема недозвољене концентрације живе, остаје на снази забрана употребе воде за пиће.