latinica  ћирилица
21/01/2015 |  12:24 | Аутор: СРНА

Јемен: Побуњеници контролишу предсједничку резиденцију

Борци из побуњеничке групе Хути контролишу резиденцију јеменског предсједника Абд-Рабуа Мансура Хадија, али тврде да га нису свргнули, два дана послије борби у којима је ова шиитска организација овладала главним градом Саном.
Јемен, Сана - Фото: AP
Јемен, СанаФото: AP

Хутији, који су пријатељи Ирана, наметнули су се као доминантна снага у овој земљи, али су се за сада уздржали од провођења државног удара.

Локалне власти одлучиле су да до даљњег затворе други највећи аеродром у земљи, у граду Адену, као знак протеста поводом акције побуњеника.

Пораз снага безбједности у окршају са побуњеницима додатно продубљује кризу у земљи у којој САД изводе ваздушне ударе против једног од најопаснијих крила Ал каиде.

Хутији су јутрос, опремљени оклопним возилима, замијенили чуваре испред предсједничке резиденције. Званичник ове групе рекао је да је Хади "још код куће" и да нема проблема, пошто он "може да оде".

Јемен, сиромашна држава од 25 милиона становника, захваћен је побуном исламиста, сукобом са сепаратистима, међувјерским тензијама и вишегодишњом економском кризом.

"Арапско прољеће", које је довело до пада дугогодишњег предсједника Алија Абдулаха Салеха, изазвало је још већи хаос у овој земљи.