latinica  ћирилица
21/01/2015 |  12:39 | Аутор: СРНА

Козарић: Рјешење у банкама и Агенцији за банкарство

Гувернер Централне банке БиХ Кемал Козарић изјавио је да се конкретно рјешење послије промјене курса швајцарског франка једино може направити уз договор комерцијалне банке и њених клијената, те агенција за банкарство, јединих инстанци које могу давати инструкције и које контролишу рад банака

Козарић је рекао да Централна банка БиХ, према закону, нема директну одговорност за банкарску супервизију, што значи да не може издавати мјере или налоге, нити утицати на генералну кредитну политику комерцијалних банака.

- Такође, кроз мандат провођења монетарне политике, Централна банка БиХ је одговорна за курс конвертибилне марке, док је евентуална корекција курса франка искључиви предмет интервенције Народне банке Швајцарске - појаснио је Козарић.

Он је истакао да је свјестан посљедица најновије промјене курса швајцарског франка на грађане БиХ, који имају и сервисирају кредите с валутном клаузулом у швајцарским францима и у овом тренутку налазе се у тешкој позицији.

Козарић је напоменуо да је Централна банка БиХ, као институција чији је примарни циљ монетарна и финансијска стабилност, спремна да учествује на састанку и посредује ради изналажења рјешења које би задовољило све стране и пружило одређену дозу сигурности корисницима кредита у швајцарским францима.

Козарић истиче да, без обзира на лимитиране могућности, Централна банка жели да буде дио дијалога који ће резултирати трајним рјешењем овог проблема, саопштено је из Централне банке.

- Као предсједник Комитета за финансијску стабилност, који не може прописивати мјере, али може давати препоруке свим укљченим у процес, спреман сам да га сазовемо када будемо имали конкретне приједлоге за релаксацију ситуације - поручио је Козарић.

Козарић каже да је његов став да је првенствени интерес банке да се обавезе сервисирају, а да је њихова друштвена одговорност да остваре партнерски однос с клијентима и да, заједно с агенцијама за банкарство, понуде прихватљива рјешења.