latinica  ћирилица
21/01/2015 |  14:13 | Аутор: Агенције

Лавров: НАТО жртвовао сарадњу зарад идеологије Хладног рата

"НАТО, који је изабрао пут конфронтације с Русијом, показао је да менталитет хладног рата и даље превладава и Запад је жртвовао сарадњу за идеологију", изјавио је данас руски министар иностраних послова Сергеј Лавров

- НАТО је изабрао конфронтацију. Брзина којом су чланице НАТО прекинуле односе с Русијом показује да менталитет хладног рата и даље превладава и да они и даље виде Алијансу као оруђе за промовисање једностраних интереса - навео је Лавров на конференцији за новинаре, јавила је агенција Тас с.

Лавров је рекао да прекид односа са НАТО није била одлука Русије.

- НАТО је пратио САД у својој одлуци за конфронтацију. НАТО је направио апсолутно политизовану одлуку да заустави цивилну и војну сарадњу. Скоро сви пројекти су замрзнути - указао је Лавров.

Он је додао да Москва неће дозволити нови Хладни рат, наводи Раша тудеј.

Према његовим ријечима, односи Москве и Вашингтона су знатно погоршани у 2014. и Москва позива Вашингтон да наставе сарадњу.

- Позивамо на наставак ефикасне сарадње на билатералном и међународном нивоу. Али дијалог је једино могућ на бази равноправности и поштовању интереса једни других - рекао је шеф руске дипломатије.

Коментаришући говор америчког предсједника Барака Обаме у Конгресу, Лавров је рекао да је показао да Вашингтон жели да доминира планетом и да тражи од свих да признају њихову супериорност.

- Американци су апсолутно некритични у процјени својих корака и јучерашњи Обамин говор показује да језгро њихове филозофије - 'ми смо број један'. И сви ми остали треба да то прихватимо - рекао је Лавров, који је "агресивну" америчку спољну политику описао као застарјелу, наводи Раша тудеј.

Лавров се осврнуо на Обамине ријечи да Русија мора да буде изолована.

- Чули смо од наших партнера на Западу да Русија мора да буде изолована. Управо то је Барак Обама поновио. Ови покушаји неће бити дјелотворни. Руски предсједник Владимир Путин је рекао да Русија никада неће прибјећи самоизолацији - рекао је шеф руске дипломатије.