latinica  ћирилица
21/01/2015 |  14:35 | Аутор: СРНА

Наставити сарадњу са Савјетом Европе

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић састао се данас са шефом Канцеларије Савјета Европе у БиХ Мери Ен Хенеси, која је истакла као позитиван примјер чињеницу да је Српска завршила формирање свих органа власти након општих избора и да је донијела најзначајнија документа за несметано функционисање институција у овој години.
Мери Ен Хенеси и Недељко Чубриловић - Фото: СРНА
Мери Ен Хенеси и Недељко ЧубриловићФото: СРНА

Чубриловић је рекао да је Народна скупштина опредијељена за поштивање стандарда које подразумијева чланство у Савјету Европе и основних принципа парламентарне демократије, те да очекује да ће овај сазив парламента радити што је могуће ефикасније како би се доносили добри и проводиви закони, саопштено је из Народне скупштине.

"Република Српска је организованији дио БиХ и ефикаснија у доношењу и провођењу свих аката који су у интересу наших грађана", рекао је Чубриловић.

Он је изразио спремност за рјешавање свих отворених питања, укључујући и доношење амандмана на Устав Републике Српске, којима се укида смртна казна, а за које је раније била обезбијеђена двотрећинска скупштинска већина али је њихово усвајање заустављено од стране представника Бошњака у Вијећу народа.

Чубриловић и Хенесијева су се сагласили да је потребно наставити успостављену сарадњу између Републике Српске и БиХ са Савјетом Европе.

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић разговарао је са Мери Ен Хенеси о сарадњи ресорног министарства и ове канцеларије, чији је циљ активно учешће у процесу реформе правосуђа у складу са стандардима Савјета Европе.

На састанку је констатовано да ће досадашња квалитетна сарадња бити настављена, саопштено је из Министарства правде Републике Српске.

Током састанка Хенесијева је честитала Касиповићу именовање на функцију министра правде.