latinica  ћирилица
21/01/2015 |  15:03 | Аутор: Агенције

Хашко тужилаштво поново тражи притвор за Шешеља

Тужилаштво Хашког трибунала затражило је, по други пут, да расправно вијеће оптуженог Шешеља врати са привремене слободе у Србији у судски притвор у Шевенингену.
Војислав Шешељ на слободи - Фото: РТРС
Војислав Шешељ на слободиФото: РТРС

Тужилаштво је уложило жалбу на одлуку којом је, минуле седмице, вијеће судије Жана-Клода Антонетија одбило његов први захтев да Шешељу нареди да се врати у притвор.

У жалби, главни тужилац Серж Брамерц понавља тврдњу из првог захтјева да је Шешељ, својим понашањем и изјавама у Србији, "поткопао" дух одлуке о привременом ослобађању коју је, на сопствену иницијативу, "из хуманитарних разлога" донијело вијеће.

Шешељ је, како је нагласио Брамерц, "изричито изјавио да се неће вратити у Трибунал" и "запријетио је људима који сарађују са Тужилаштвом".

"Он је јасно показао да му његово здравствено стање не представља препреку за давање неприхватљивих јавних изјава које су увредљиве за сведоке, жртве и њихове заједнице. Такође, он је давао изјаве које под знак питања стављају оцјену расправног вијећа о озбиљности његовог здравстеног стања. Ни Шешељ, ни расправно вијеће нису оповргавали да се он тако понашао свјесно и с намјером", пише у Брамерцовој жалби, уз напомену да су судије, упркос томе, одбиле први захтјев тужилаштва да Шешељ буде враћен у притвор.

"Очигледно је да је повјерење расправног вијећа у Шешељево понашање било без основа. Он је изричито изјавио да се неће вратити у Трибунал. Он је запријетио људима који сарађују с Тужилаштвом. Он је јасно показао да његово здравствено стање није препрека давању неприхватљивих јавних изјава које су подјаривачке и увредљиве за заједнице жртава. Такође, дао је изјаве које доводе у питање процјену раправног вијећа о озбиљности његовог здравственог стања", пише у поднеску тужилаштва.

За разлику од аргумента на основу којег је вијеће судије Антонетија одбацило први захтјев, Тужилаштво тврди да су Шешељеве изјаве "нова чињеница" довољна за опозив одлуке о привременом ослобађању, која у тренутку доношења одлуке није још била позната.

Одбацујући први захтјев, вијеће је, по Тужилаштву, погрешило када није послије Шешељевих изјава, а нарочито оне да се неће добровољно враћати пред суд, није размотрило да ли су сви услови за привремено ослобађање и даље задовољени.

Тужилац Брамерц оцијенио је и да се показало да су услови које је расправно вијеће одредило за Шешељев привремени боравак на слободи - да преда пасош властима Србије, да не ступа у контакт са свједоцима и жртвама, да не омета ток правосудног поступка и да се појави пред Трибуналом када му буде наређено - "очигледно неприкладни".

Као доказе, тужиоци су, као и у првом захтјеву, навели изјаве Шешеља да се неће добровољно вратити у Хаг на изрицање пресуде и да "може само јавно да жигоше издајнике који праве нагодбе са тужилаштвом за ниже казне и пристају да лажно свједоче за тужилаштво".

Одлуку о тим захтјевима тужиоца Брамерца донијеће жалбено вијеће Трибунала, а не првостепено вијеће судије Антонетија.

Лидер Српске радикалне странке оптужен је за злоцине над Хрватима и муслиманима у Хрватској, Војводини и БиХ, 1991-93. У притвору Трибунала био је од 24. марта 2003. када се добровољно предао, а у новембру прошле године је привремено ослобођен до изрицања пресуде.