latinica  ћирилица
21/01/2015 |  15:19 | Аутор: СРНА

Тужилац Вукчевић остаје до краја мандата

Скупштина Србије усвојила је измјене Закона о организацији и надлежности државних органа у поступку за ратне злочине, којим је омогућено да тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић не оде у старосну пензију него да на тој функцији остане до краја мандата, односно до краја 2015. године.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

Измјенама закона дефинисано је да тужиоцу за ратне злочине функција престаје истеком мандата на који је изабран без обзира на то да ли је током трајања мандата испуњен услов за престанак функције због навршеног радног вијека.

Законом о јавном тужилаштву било је предвиђено да јавни тужиоци са навршених 65 година одлазе у пензију, пренијели су београдски медији.

То би значило да је Вукчевић "по сили закона" морао да оде у пензију крајем јануара, иако му мандат истиче крајем године, као и републичком тужиоцу Загорки Доловац и специјалном тужиоцу за организовани криминал Миљку Радисављевићу.

Након усвајања тог закона 2014. године, српски тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић изјавио је да је тај закон био "лекс специјалис" посебно писан за њега.