latinica  ћирилица
21/01/2015 |  15:43 | Аутор: СРНА

Кина- Спорији економски раст олакшава реформе

Спорији темпо економског раста олакшаће реформисање кинеске привреде, због чега ће она постати стабилнија, изјавио је данас гувернер централне банке Кине Жу Шјаочоан.

Гувернер је рекао на Свјетском економском форуму у Давосу да ће кинески Народни конгрес расправљати о споријем привредном расту на засједању у марту. Он је одбио да каже о ком је проценту ријеч и напоменио да ће се прогнозом бавити Конгрес.

Кина је јуче саопштила да је њен привредни раст у 2014. години успорен на 7,4 одсто, што је најмање од 1990. године. То је и даље нешто више од тржишних очекивања.

"Ако се кинески економски раст мало успори, привреда постаје одрживија, а то су добре вијести", рекао је Жу.

Експанзија кинеске економије у прошлости је била заснована на извозу, што је било неодрживо, а сада је прави тренутак да се влада фокусира на структурне реформе како би привреда била одрживија, укључујући прелазак на обновљиве изворе енергије, додао је гувернер.

Кинеске компаније и локалне управе оптерећене су великим дуговима, због чега расте притисак на централну владу у Пекингу да предузме агресивне кораке и спријечи већи привредни пад.