latinica  ћирилица
21/01/2015 |  15:54 | Аутор: ТАНЈУГ

Економски форум у Давосу, прилика и за промоцију Србије

Свјетски економски форум у Давосу одлична је прилика да се скрене пажња на то да је Србија у овом тренутку, без икакве помоћи са стране, сама кренула у економске реформе, са циљем да реформише државу и привреду за будућност која долази, изјавио је данас Тањугу економски савјетник министра без портфеља за европске интеграције, Владимир Круљ.

Тродневни Форум у Давосу представља у овом тренутку најбитнији догађај на планети, на коме ће најзначајнији свјетски лидери у наредна три дана разговарати о најважнијим питањима у области економије, политике и инфраструктуре у свијету, а премијер Србије Александар Вучић имаће бројне билатералне разговоре са водећим глобалним политичарима, којима ће представити нову српску економску политику, рекао је Круљ.

"То није лако у овој ситуацији, али то је потпуно свјесна одлука, са потпуно јасним калкулисаним елементима када је у питању будућност Србије", нагласио је он.

Премијер Вучић ће, како је додао, у једном дану имати невјероватан број састанака, од сусрета са кинеским премијером Ли Кећиангом, премијером Турске Ахметом Давутоглуом, потпредсједником Европске комисије Франсом Тимермансом и другим свјетским личностима - са којима ће разговарати о политици Србије, инвестицијама и другим темама од значаја за Србију.

"Мислим да је ово изузетна прилика да премијер Вучић представи практично нову српску економску политику", истакао је Круљ.

Он је подсјетио да је нова економска политика курс на коме се Србија налази већ годину дана, када је у питању проналазак партнера за улазак у процес реструктуирања јавних предузећа, којим ће се ревитализовати читав привредни сектор.

Круљ је оценио да је Форум у Давосу одлично мјесто и прилика да се скрене пажња да је Србија у овом тренутку, без икакве помоћи "европске тројке", или европске монетарне уније, или ЕУ генерално, сама кренула у економске реформе, са једним јединственим циљем - прављење државе и економске политике за будућност која долази.

У Давосу ће бити бити присутан и крем свјетских финансијских, економских и политичких медија и зато је Форум одлична прилика да се скрене пажња на то шта ми радимо у Србији, објаснио је саговорник Тањуга.

Круљ је додао да ће се у швајцарском Давосу у наредна три дана разговарати о битним питањима која тренутно потресају сва свјетска тржиста, гдје добар дио проблема лежи на политици, а међу незаобилазним темама биће криза у Украјини, пад свјетске цијене нафте, дефлација у еврозони, монетарна релаксација и о различитим виђењима Француске, Њемачке и других земаља ЕУ о изласку еврозоне из кризе, а међу глобалним темама биће и све израженији проблем глади у свијету.