latinica  ћирилица
21/01/2015 |  15:59 | Аутор: РТРС

Колико кошта опрема за новорођенче?

У животу вјероватно нећете чинити ништа важније од одгајања дјетета. Ипак, сем много љубави, ово тражи и много новца. Питали смо - колико кошта опрема неопходна новом члану породице.

На питање колико кошта рођење дјетета, углавном смо добијали сличан одговор - много. Снежана Мисита све трошкове множи са два - у њеној породици бизанци нису ријеткост.

- Гардероба, храна, пелене - све, све је прескупо за бебе. Tренутно највише новца трошимо на пелене, a пакет кошта 26 KM. У нашем случају пакет пелена може да нам траје пет дана. Помаже нам родбина, доста нам поклоне. Када једном у пола године кренем да купим дјеци ципеле ухватим се за главу због цијена, за двоје ципела треба издвојити 200 КМ, истиче Мисита.

Цијена гардеробе за новорођенчад и дјецу знатно је виша од оне за одрасле. У требињском Удружењу потрошача истичу да се родитељи често жале на високе цијене дјечије опреме и траже укидање, или смањење пореза на додатну вриједност за ову робу.

- Ако би се нешто по том питању урадило, као што је и прије било да су на дјечију опрему ослобађани пореза, онда би и цијена те дјечије робе била нижа, рекла је Нешка Илић, предсједник Удружења потрошача „Оаза“ Требиње.

Из институције надлежне за спровођење Закона о порезу на додатну вриједност добили смо нешто другачије одговор. Иако су се бројни, не само родитељи, жалили на високе цијене, Управни одбор се, кажу, увијек негативно изјашњавао.

Чак и када би се укинуо или смањио порез на додатну вриједност, држава, истичу, нема механизам да трговцима наложи да за процент смањења пореског оптерећења смањи и финалну цијену производа на тржишту.

- Увођење диференциране стопе ПДВ-а на дјечију опрему не значи да би та опрема била јефтинија и у продаји, формирање цијена на тришту је слободно и држава не може утицати на било кога да смањи пореско оптерећење, рекао је Ратко Ковачевић, портпарол Управе за индиректно опорезивање.

Да би по доласку кући све било спремно, бебу треба да чека креветац, кадица за купање, ћебенце, бенкице, гегице, пелене, колица и бројне друге потрепштине. Иако се жале на цијене, трговци кажу - купци најчешће бирају квалитетнију, самим тим и скупљу опрему за бебу.

- Сви радо купују, радују се том дану, радо троше иако се накупи велики рачун. Гледају да је квалитетније што и нудимо, треба да буде 100 % памук, каже Мила Милојевић, трговац.

Цијене опреме за бебе варирају од трговине до трговине. Велику улогу играју квалитет и реноме произвођача, јер се, као и код одјеће за одрасле, познати бренд и у овом случају додатно плаћа.

Увјерење да за бебу треба много новца један је од главних разлога зашто се млади теже одлучују на потомство.

- Разумијем породице гдје једно ради па остану на једном дјетету. Сви ми желимо двоје или троје, али разумијем да не могу због финансија. Имам пуно таквих пријатеља, додаје Мисита.

Новопечени родитељи који желе да купе све ново за своју бебу, за оно најнеопходније морају да издвоје најмање 500 КМ.

Рачунајући уз то храну и пелене, којих дневно треба од шест до осам комада, трошкови су виши од просјечне плате у Босни и Херцеговини.

Стога будући родитељи треба да се распитају колико ствари за новог члана породице заиста требају и обиђу неколико продавница прије него што се одлуче за куповину.