latinica  ћирилица
21/01/2015 |  16:38 | Аутор: СРНА

Малешевић: Повећати број предшколских установа

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић рекао је да се у наредном периоду мора повећати обухват дјеце предшколским васпитањем и образовањем како би се потенцијали дјетета развили у потпуности.

"Број предшколских установа у Републици Српској мора се увећати у чему је незаобилазна улога и локалних заједница", изјавио је Малешевић за Срну.

Малешевић је прије почетка конференције "Улога локалних заједница и предшколских установа у популационој политици Републике Српске", која се данас одржава у Теслићу, навео да се од 57.868 дјеце предшколског узраста, број оне која похађају вртиће, са 7.204 у 2010. години повећао на 8.564 колико је забиљежено у 2014. години.

"Није довољно 89 предшколских установа у Републици Српској, а у 22 општине оне и не постоје", навео је Малешевић, изражавајући незадовољство постојећим стањем.

Малешевић је рекао да Министарство ради побољшања тренутне ситуације финансира припремну наставу за полазак дјеце у први разред, за што се годишње издваја 200.000 КМ, али ће ове године бити издвојено око 250.000 КМ, чиме ће обухват дјеце у предшколским установама бити нешто већи.

Према његовим ријечима, захваљујући подршци ресорног министарства број укључене дјеце у програм припреме пред полазак у први разред се са 2.117 у 2011. години, повећао на 4.208 у 2014. години.

Конференцији присуствује и министар породице, омладине и спорта Републике Српске Јасмина Давидовић.

Конференцију организује Министарство породице, омладине и спорта у сарадњи са Министарством просвјете и културе и Министарством управе и локалне самоуправе Републике Српске.