latinica  ћирилица
21/01/2015 |  17:00 | Аутор: СРНА

Давидовић: Побољшати пронаталитетне мјере

Министар породице, омладине и спорта Републике Српске Јасмина Давидовић рекла је да ће се залагати да све досадашње пронаталитетне мјере у Републици Српској буду одржане на истом нивоу.

- Пронаталитетне мјере ће се проширивати и побољшавати у складу са буџетским средствима и економском политиком Владе Републике Српске за 2015. годину, рекла је Давидовићева прије почетка конференције "Улога локалних заједница и предшколских установа у популационој политици Републике Српске" која се одржава у Теслићу.

Она је истакла да је циљ одржавања конференције јачање сарадње са локалним заједницама и предшколским установама када је ријеч о дефинисању и провођењу мјера популационе политике у Републици Српској.

- Људи, ношени дневним обавезама, заборављају да је нови живот, у ствари, оно што је битно и што нас води у будућност", рекла је Давидовићева.

Конференцији присуствује и министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић.

Скуп организује Министарство породице, омладине и спорта Српске у сарадњи са Министарством просвјете и културе и Министарством управе и локалне самоуправе Републике Српске.

ШИКМАН: ПОБОЉШАТИ ЗНАЊЕ МЛАДИХ ВАСПИТАЧА

 Предсједник Актива директора јавних предшколских установа у Републици Српској Љиљана Шикман изјавила је да су програми рада у предшколским установама добри, али да је незадовољна знањем нових васпитача и садржајем који они преносе дјеци.

Шикманова је оцијенила да се у наредном периоду пажња треба усмјерити на образовање кадрова.

Она је додала да је незадовољна и сарадњом локалних заједница са надлежним министарствима и предшколским установама када је ријеч о подизање популационе политике.

"Сарадњом министарстава посвјете и културе, породице, омладине и спорта, локалне управе и самоуправе, те Министарства здравља и социјалне заштите и локалних заједница може се помоћи предшколским установама да имају већи број дјеце, а мање цијене за њихове услуге", рекла је Шикманова, која присуствује конференцији "Улога локалних заједница и предшколских установа у популационој политици Републике Српске" у Теслићу.