latinica  ћирилица
21/01/2015 |  17:00 | Аутор: Б92

Новак није кандидат за Лауреус

Спортска академија Лауреус објавила је шири списак кандидата за најбољег спортисту 2014. године, а на њему нема Новака Ђоковића.

То не би било чудно да Ђоковић прошле године није освојио титулу на најпрестижнијем турниру на свијету – Вимблдону, тријумфовао је на још седам турнира, а такође се и вратио на прво мјесто на АТП листи.

Не треба заборавити и да је српског тенисера за најбољег на свијету у прошлој години, између осталих, прогласила Спортска академија Сједињених Држава, испред кенијског маратонца Дениса Кимета и аргентинског фудбалера Лионела Месија.

На листи кандидата за престижну награду налазе се имена 22 спортиста, а ужи списак номинованих биће објављен 11. априла. Номиноване предводе најбољи фудбалер свијета Кристијано Роналдо, шампион Формуле 1 Луис Хамилтон и амерички боксер Флојд Мејведер. На списку су се очекивано нашли и Роналдов ривал Лионел Меси, најбољи голфер свијета Рори Мекилрој, нови рекордер у скоку мотком Рено Лавилени и шампион краљевске класе Мото ГП шампионата Марк Маркес.

Што се тиче осталих кандидата, они иза себе имају сјајну годину, али само неколицина може да се похвали бољом од Новакове. Остали кандидати за Лауреус награду су бацач диска Роберт Хартинг, гимнастичар Кохеи Учимура, стонотенисер Жанг Ђике, рагбиста Џони Вилкинсон, скијаш Марсел Хиршер, бијатлонац Оле Ејнар Бјерндален, играч крикета Мичел Џонсон, пливачи Чад ле Клос и Нинг Зе Тао, боксер Мани Пакјао, НБА звијезда Кевин Дурект, бејзбол играч Мајк Траут, бициклиста Винченцо Нибали, поло играч Адолфо Камбијасо и тријатлонац Хавијер Гомес.

Церемонија додјеле Лауреус награда биће одржана 15. априла у Шангају.