latinica  ћирилица
21/01/2015 |  17:59 | Аутор: РТРС

Хрвате шокирао нови курс франка- јачи од евра

Курс швајцарског франка на данашњој је курсној листи Хрватске Народне Банке премашио курс евра. Према актуелној курсној листи, средња вриједност швајцарског франка је 7,7 куна, а средња вриједност евра је 7,69 куна.

Разлог за овакав однос је пад куне, која је ослабила према свим страним валутама. Највише је у односу на куну, за 1,76 посто, порастао управо курс швајцарског франка.

Тренутни курс швајцарског франка од 7,7 куна је чак 20,5 посто већи од курса швајцарца који је важио за прошлу седмицу. Задњи средњи курс прије наглог раста био је 6,39 куна, због чега је Влада Хрватске одлучила привременом мјером да фиксира курс франка на овај ниво у наредних годину дана.

Гувернер се напокон огласио

Фиксирање курса је само привремена мјера, а премијер Зоран Милановић је представницима Удружења Франак обећао да ће ускоро бити предложено и трајно рјешење. Очекује се израда модела конверзије кредита у францима у кредите у еврима или кунама.

Из ХНБ-а раније је незванично пуштена информација да разматрају четири различита модалитета помоћи корисницима кредита у францима. У расправу се данас напокон укључио и гувернер Борис Вујчић, одржавши конференцију за новинаре на којој је рекао да ХНБ не може ријешити овај проблем.

Вујчић тврди да банке не зарађују екстрапрофите на кредитима у францима.