latinica  ћирилица
21/01/2015 |  18:05 | Аутор: Агенције

Економски форум у Давосу

На Свјетском економском форуму учествује 1.600 економских и политичких лидера из 40 држава.

 

Програм скупа који се одржава од 21. до 24. јануара – није измијењен послије терористичких напада у Паризу, али та тема ће бити разматрана и биће представљени сви кризни региони у свијету, рекао је оснивач Форума, професор Клаус Шваб.

Разговорима ће, вјерује се, доминирати пад цијена нафте, сукоб између Русије и Украјине и пријетња нове кризе у еврозони, али и борба против тероризма, посебно послије напада на француски сатирични магазин Шарли ебдо 7. јануара.

Међу главним темама наћи ће се и незапосленост, повећавање материјалних разлика између богатих и сиромашних и предузетништво.

Међу учесницима биће премијер Србије Александар Вучић, њемачка канцеларка Ангела Меркел, француски предсједник Франсоа Оланд, италијански премијер Матео Ренци, кинески премијер Ли Кећанг, амерички државни секретар Џон Кери.

Укупно се очекује око 2.500 учесника из свијета политике, економије, академских кругова и цивилног друштва из више од 140 земаља.

Овогодишња тема коју је изабрао предсједник и оснивач Форума професор Шваб јесте "Нови глобални контекст". Шваб сматра да Форум треба да олакша потрагу за новим рјешењима која ће допринијети враћању повјерења и стабилности – како економске тако и политичке.

Међу учесницима је и украјински предсједник Петро Порошенко. Из Африке ће доћи јужноафрички предсједник Џејкоб Зума, његов малијски колега Ибрахим Бубакар Кеита, кенијски предсједник Ухурум Кенијата, а очекује се и нови туниски предсједник Беџи Каид Есебеси. Више од 10 представника вјерских заједница такође ће бити у Давосу.

Међу копредседавајућим ове године је предјседник Свјетске банке Џим Јонг Ким и директор "Гугла" Ерик Шмит.

Поред државника и економиста, на Форум обично долазе и добитници Нобелове награде, представници међународних организација, цивилног друштва и медија.