latinica  ћирилица
21/01/2015 |  18:32 | Аутор: РТРС

Настављено суђење Ивановићу и четворици Срба (ВИДЕО)

У Косовској Митровици настављено је суђење лидеру Грађанске иницијативе СДП Оливеру Ивановићу и још четворици Срба, оптуженим да су 1999. године у Сјеверној Митровици починили ратне злочине против албанских цивила.
Оливер Ивановић - Фото: Novosti.rs
Оливер ИвановићФото: Novosti.rs

Први свједок тужилаштва Иса Мустафа оптужио је Ивановића да је 1999. године био вођа српске паравојне полицијске јединице. Сва петорица оптужених Срба изјаснила су се да нису криви за дијела која им се стављају на терет. 

Према оптужници, лидер СДП-а Оливер Ивановић 14. априла 1999. наредио је убијање десет косовских Албанаца, од којих су четворицу убили припадници паравојних полицијских јединица које су биле под Ивановићевом контролом.

Пред бројним новинарским екипама, Ивановићева супруга, овај судски процес назвала је неозбиљним.

- Оно што очекујем јесте да ће 26. фебруара коначно Оливеру бити омогућена одбрана са слободе јер, мислим да је за Еулекс најпаметније да га ослободе, јер ово просто води само ка једном - њиховом фијаску и ничему више, истакла је Милена Ивановић, супруга.

Случај Ивановић повезан је са још четворицом Срба, осумњичених за убиство и покушај убиства. Породица и СДП очекују да Ивановићу послије истека одлуке о притвору буде омогућена одбрана са слободе.

- Суђење нека иде својим током, а очекујемо да суђење и завршетак суђења Ивановић дочека на слободи, додала је Ксенија Божовић, замјеник предсједника Г.И. СДП

Четворица оптужених Срба могли би добити вишегодишње казне, а Ивановић чак и доживотну робију ако наводи оптужнице буду потврђени на суду .