latinica  ћирилица
21/01/2015 |  18:39 | Аутор: РТРС

Брчко: Протест дипломираних студената (ВИДЕО)

У Брчком мирни протест више од 50 високошколаца, који посао чекају на Заводу за запошљавање. Незадовљни су што одлуком градских власти више немају право на приправнички стаж. На евиденцији Завода пријављено је 500 дипломираних студената.
Протести дипломираних студената у Брчком - Фото: РТРС
Протести дипломираних студената у БрчкомФото: РТРС

Претходних година приправнички стаж одрадило је 1.500 дипломаца, на шта је из Буџета дистрикта Брчко потрошено 20 милиона марака. Нико од њих није добио стални посао.

Дипломци протестују, јер су њихови претходници у дистрiкту Брчко имали право на приправнички стаж, а посљедња група примљена је у новембру прошле године. Весна Ковачевић, дипломирани правник, на евиденцији Завода за запошљaвање је од 2012.године.

- Ми га сматрамо итекако добрим, из просtог разлога, што нам он нуди годину дана радног искуства, којe нам сви заxтијевају, приликом запослења, rekla je весна Ковачевић, дипломирана правница.

Младе дипломце забрињава и чињеница, да се из БиХ, прошле године иселило 65 хиљада грађана.

– Очигледно да чињеница, да нас преко 500 чека на бироу, њима ништа не значи, и онда се чуде одливу младих мозгова у иностранство, додао је Ирфан Имамовић, дипломирани правник.

Пред владом Дистрикта је задатак, да нађу законско рјешење за модел трајног запошљавања, кроз подстицаје у јавном и приватном сектору. Претходна пракса не може се наставити. Сва занимања немају обавезан приправнички стаж и полагање државног испита, категоричан је градоначелник Брчког.

– Чини ми се да свако даље запошљавање људи, такозваних приправника, је једноставно само једна врста, тренутачне сатисфкације, која траје годину дана, и након године дана сви ти људи се опет врате одакле су и дошли а то је на Завод за запошљвање, истакао је Анто Домић, градоначелник дистикта Брчко. 

За ангажовање приправника у протеклим годинама, каже Домић, потрошено је 20 милиона марака. Истиче и чињеницу да су та средства којим случајем утрошена у подстицаје за запошљавање, у висини од 10. 000 КМ по радном мјесту, могло је бити отворено 2.000 сталних радних мјеста.